IP-Only ny kommunikationsoperatör för Eskilstunas fibernät

Eskilstuna Energi och Miljö sa hösten 2019 upp avtalet med Fibra. Ny kommunikationsoperatör för Eskilstunas fibernät blir IP-Only.

- Vi fortsätter att äga och bygga ut fibernätet i Eskilstuna kommun. Från och med 2021 ska vi anlita en extern kommunikationsoperatör. IP-Only vann upphandlingen och blir därmed aktören som håller i plattformen för tjänsteleverantörerna, som i sin tur tillhandahåller internet och IPTV samt kapacitet till våra kunder, säger Fredrik Stake, chef för Marknad och försäljning.

Under nästa vinter sker en successiv övergång till den nya kommunikationsoperatören. Det finns flera fördelar med det nya samarbetet.

Efterfrågan ökar på allt snabbare internet. Tillsammans med IP-Only och tjänsteleverantörerna kommer vi att kunna erbjuda allt högre hastigheter till konkurrenskraftiga priser. Vårt samarbete med IP-Only kommer att ge oss bättre ekonomi, vilket förenklar fortsatt utbyggnad även i mindre befolkade områden, säger Fredrik Stake.

Vi erbjuder ett brett urval av tjänsteleverantörer och skapar samtidigt goda möjligheter för kommande IoT-tjänster. Vi har lång erfarenhet av driftansvar för att skapa ett så stabilt fibernät som möjligt, och är stolta över att få det förtroendet även i Eskilstuna. Post- och telestyrelsens nya bredbandsrapport visar att vi investerar mest av alla aktörer – och det tänker vi fortsätta göra. Vi vill vara den ledande aktören när Sverige fortsätter sin digitalisering, säger Fredrik Borg, konsumentchef på IP-Only.

Innebär det här några förändringar för fiberkunderna?

Det kan bli någon enstaka förändring i tjänsteutbudet jämfört med idag, men det är fortsatt ett öppet stadsnät där tjänsteleverantörerna får konkurrera med sina bästa erbjudanden, säger Fredrik Stake. 

Kunderna har vanligtvis inte någon kontakt med kommunikationsoperatören, utan enbart med sin tjänsteleverantör.

Vem gör vad i Eskilstunas fibernät?

·       Eskilstuna Energi och Miljö äger nätet. Det är även fortsättningsvis EEM som bygger ut fibernätet i Eskilstuna kommun.

·       Kommunikationsoperatören, från och med 2021 IP-Only, är aktören som håller i plattformen för tjänsteleverantörerna.

·       Kunden väljer själv tjänsteleverantör, det vill säga företag som tillhandahåller internet, IPTV och kapacitet. Exempel på tjänsteleverantörer är Telenor, Com Hem och Viasat. Det är tjänsteleverantören kunderna kontaktar om tjänsterna inte fungerar som de ska.

 

För ytterligare information kontakta:

Fredrik Stake, chef Marknad och försäljning, Eskilstuna Energi och Miljö, 016-10 66 00.

Niclas Karnhill, presschef IP-Only, 0708-70 00 60.