Pojke sitter på toalettstol

Världstoalettdagen uppmärksammar vikten av toaletter och rent vatten

Världstoalettdagen är en officiell FN-dag som infaller den 19 november varje år. Syftet med dagen är att belysa hur allvarliga konsekvenserna blir när det råder brist på toaletter och rent vatten.

Var tredje människa på jorden saknar tillgång till toalett och nästan en miljard människor uträttar sina behov utomhus vilket gör att sjukdomar sprids. 315 000 barn dör varje år i diarrésjukdomar och många flickor och kvinnor attackeras eller trakasseras när de uträttar sina behov utomhus.

För oss är toaletter och rent vatten en själklarhet. Vårt kranvatten klassas som livsmedel och är hårt kontrollerat men det är ändå viktigt att alla tar sitt ansvar för vattnet om vi ska få behålla den lyxen.

När fel saker spolas ner i toaletten kan det allvarligt påverka vårt vatten. Reningsverken klarar exempelvis inte av att rena bort alla kemiska ämnen. En del av dessa hamnar därför slutligen i våra vattendrag och sjöar med förödande konsekvenser för fiskar, fåglar och andra däggdjur som lever på vattenlevande djur och organismer. Produkter som innehåller kemikalier som till exempel nagellacksborttagning, målarfärgsrester och lacknafta ska alltid lämnas till återvinningscentralen och mediciner som gått ut i datum ska lämnas tillbaka till apoteket.

Skräp hör hemma i papperskorgen eller återvinningen

Det spolas också ner en hel del annat skräp som ofta orsakar stopp i våra pumpstationer och leder till översvämningar. Då rinner avloppsvattnet istället ut orenat i närmaste dike och förorenar naturen. En papperskorg bredvid toaletten gör det lättare att undvika att tandtråden, våtservetterna eller håret från den rensade hårborsten spolas ner.

Endast det här ska spolas ner

Allt som kommer inifrån kroppen - kiss, bajs, övriga kroppsvätskor och toalettpapper.  Toalettpapper är tillverkat för att lösas upp i vatten till skillnad från servetter och hushållspapper som har en pappersstruktur som är gjord för att hålla ihop för en bra uppsugning. Därför orsakar dessa ofta stopp när de klumpar ihop sig med annat olämpligt skräp som spolats ner.