Känn biovärmen i höst.

Nio av tio fastigheter i Eskilstuna, Torshälla, Hällby och Ärla värms med fjärrvärme. Ändå pratas det väldigt lite om vår tids vanligaste uppvärmningsform – kanske för att det knappt syns, inte låter och väldigt sällan krånglar. Därför lyfter vi fjärrvärmen lite extra, bland annat genom en reklamfilm på biograf Rio i höst.

Under våra fötter ligger ett osynligt nät av rör som leder hett vatten från Eskilstuna kraftvärmeverk upp till våra hus, där det heta vattnet används för att värma upp element och kranvatten. Systemet heter fjärrvärme och bygger på att vi värmer våra hus med en gemensam stor panna istället för flera egna små pannor eller pumpar, vilket gör vårt samhälle mycket energieffektivt. Fjärrvärmenätet började byggas i Eskilstuna på 60-talet för att förbättra luften i vår stad. Genom att förflytta förbränningen till ett enda ställa och därmed släcka mängder av små skorstenar, förbättrades luftkvaliteten snabbt. När sedan kraftvärmeverket började elda med trä i stället för olja minskade utsläppen ytterligare. Enligt Naturvårdsverket är fjärrvärmens utbyggnad den största förklaringen till att Sverige lyckats sänka sina koldioxidutsläpp. 

Idag värms fjärrvärmevattnet i Eskilstuna genom att effektivt och kontrollerat elda grenar, toppar och andra avverkningsrester från skogsindustrin. Material som annars hade gått till spillo. Fjärrvärmesystemet är dock inte beroende av en viss energikälla, det går att byta till andra energislag om det visa sig vara bättre för miljön eller klimatet. Och fjärrvärmen är mer än så – för dig som husägare är den även bekväm och bekymmersfri. Du kan med några enkla knapptryckningar få jämn och behaglig värme från en fjärrvärmecentral som numera inte är större än ett badrumsskåp. Och som till råga på allt varken bullrar, luktar eller skräpar ner. Även vid rejäla köldknäppar är leveranssäkerheten hög och du behöver aldrig tänka på att sota någon panna eller fylla på bränsle. Dessutom är det ett långsiktigt alternativ även för dig, en fjärrvärmecentral håller i regel upp till 25 år. Ett bekvämt, bekymmersfritt och miljövänligt alternativ helt enkelt. 

Läs mer om fjärrvärme eller teckna trygghetsavtal här.