Olja som hälls i en stekpanna.

Påskmaten - en prövning för avloppen

Att få stopp i avloppet är knappast någon trevlig överraskning till påsk, men kan lätt hända när påskbuffén ska tillagas.

När det lagas mycket mat spolas det ofta också ner mer stekfett och flott i vasken. Glöm inte att hantera fett och olja från matlagningen på rätt sätt. Fett som spolas ner direkt i avloppet stelnar nämligen och bildar rejäla stopp, vilket i sin tur kan orsaka översvämningar hemma hos dig, hos grannen eller längre bort i ledningarna. Stoppen kan vara svåra att lokalisera och kostsamma att åtgärda.

Häll istället överbliven fett från matlagningen i en plastflaska med hjälp av en tratt. Men låt fettet eller oljan svalna först innan du häller ner det i flaskan. När flaskan är fylld sorterar du den som matavfall i den gröna påsen om du bor i en villa. I färgsorteringsmaskinen sorteras sedan flaskan ut så oljan går till biogasproduktion och flaskan till plaståtervinningen. Bor du i lägenhet och har ett kärl för matavfall i soprummet går det bra att slänga flaskan där, annars slänger du den bland brännbart avfall. Det går också bra att lämna flaskan på någon av våra återvinningscentraler.

Har du ingen tratt nu när påsken står på glänt är du varmt välkommen att hämta din miljötratt i receptionen på Kungsgatan 86 i Eskilstuna. Om du vill läsa mer om fett i avloppet och vad som är viktigt att tänka på kan du göra det här.

Bli miljöhjälte lagom till påsk och hjälp oss att sätta stopp för stoppen. Det vinner vi alla på! Vi önskar dig en riktigt glad påsk.