Vinjett för Eco Friends

Eco Friends vill beröra eleverna i hjärtat och ge barnen i Eskilstuna en positiv framtidstro

Det var på hösten 2015 som det startade. Det unika utbildningskonceptet för alla elever i årskurs 2, 4 och 6 i Eskilstuna kommun. Ett utbildningskoncept som är en succé och hålls av Eskilstuna Energi och Miljö, Parken ZOO, Kommunfastigheter och Eskilstuna kommun. Det handlar om att i ett tidigt skede lära barn att tänka miljöklokt och i ett globalt perspektiv genom utbildning och inspirationsdagar förlagda på Eskilstuna Energi och Miljös anläggningar och på Parken Zoo.

Vad har miljö med mig att göra? Hur hänger mina val här hemma ihop med de hotade djuren på andra sidan jorden? Det är vad eleverna i årskurs 2, årskurs 4 och årskurs 6 inom Eskilstuna kommun får lära sig när de tillbringar tid med Eco Friends. Utbildningskonceptet som togs fram för flera år sedan och startade höstterminen 2015.

 

Målet med Eco Friends är att öka medvetenheten om de dagliga handlingar vi gör, de resurser vi använder och hur det påverkar vår natur och våra djur. Målet är även att eleverna ska känna sig delaktiga och involverade i kommunen och samhället och se sin egen roll i ett större sammanhang. Inom konceptet Eco Friends ingår även material att arbeta med inför och efter inspirationsdagarna för att få en ökad kontinuitet i elevernas lärande samt mer utrymme till reflektion och diskussion.

 

Dagarna börjar på Eskilstuna Energi och Miljös anläggningar där barnen på ett praktiskt och visuellt sätt lär sig förstå hur våra resurser används. Varifrån kommer vattnet och vart tar det vägen när vi spolar ner det? Vart tar soporna vägen? Var kommer elen och värmen ifrån och hur påverkar våra levnadsvanor klimatet och naturen omkring oss? Dagen avslutas sen på Parken Zoo, där barnen får börja med att äta en klimatsmart och vegetarisk lunch och lära sig mer om hur matproduktionen påverkar miljön. Därefter blir det en vandring i djurparken för att öka förståelsen för vad djuren och naturen behöver för att överleva. Idag har över 5 443 barn i Eskilstuna kommun tagit del av Eco Friends.

 

- Vi är otroligt stolta över det här konceptet då det är viktigt för våra barn. Vi vill beröra eleverna i hjärtat och ge dem en positiv framtidstro med känsla av att de kan vara med och påverka en hållbar utveckling, säger Marie De Colli, en av pedagogerna från Parken Zoo som tar hand om barnen som besöker Eco Friends.

- Vi visar dem hur allt hänger ihop och vad de själva med enkla medel kan bidra med och hoppas att vi på så sätt kanöka deras positiva framtidstro, säger Cecilia Bäck, pressansvarig på Eskilstuna Energi och Miljö. Det har visat sig att många barn och ungdomar känner en oro över framtiden och hur klimatet kan påverka jordens förutsättningar. Genom att låta barnen på ett lite roligare sätt komma ut och se dessa delar av verkligheten kan deras nyfikenhet och engagemang öka, säger Cecilia.

 

Är du lärare i Eskilstuna kommun till årskurs 2, 4 eller 6 och ännu inte besökt Eco Friends så är du välkommen att boka här på ecofriends.se. (Gäller endast i Eskilstuna kommun)

 

Rolig fakta:

Totalt antal elever läsåret 15/16 = 3 058 st

Totalt antal elever läsåret 16/17 = 3 055 st (kan fortfarande boka in fler)

Totalt antal elever fram till påsk 2017 = 5 443 st

Snittantal elever per vecka läsåret 16/17 (37 veckor) = 83 st (pendlar mellan runt 20 barn till ca 120 barn beroende på antal klasser)

 

Här är några vanliga frågor från barnen:

Jobbar du här?

Vad ska vi göra nu?

Är det bajsvatten?

Har någon ramlat ner någon gång? (om dammarna på Ekeby Reningsverk)

Vad händer om man ramlar ner? (på färgsorteringsanläggningen på Lilla Nyby)

Vilket djur är farligast?

Vilket är ditt favoritdjur?

Hur kan du kunna så mycket?

Kommer vi få mata något djur?

 

Allmänna utrop brukar vara:

Bläää det stinker!

Det luktar illa!