Över 3 000 elever har besökt succén Eco Friends

Det ska läras i tid det som miljöklokt ska bli. Det är tanken bakom den unika satsningen Eco Friends. Bakom idén står Eskilstuna Energi och Miljö, som tillsammans med Parken Zoo arbetat ut framgångskonceptet i ett samarbete med Eskilstuna Kommun och Kommunfastigheter. Det handlar om att i ett tidigt skede lära barn att tänka miljöklokt och i ett globalt perspektiv.

Hösten 2015 startads det unika utbildningskoncepetet Eco Friends för eleverna i årskurs 2, årskurs 4 och årskurs 6 inom Eskilstuna kommun. Eco Friends utgår från människan i hemmet och de dagliga aktiviteter vi utför där. På våra anläggningar på Eskilstuna Energi och Miljö lär vi barnen på ett praktiskt och visuellt sätt att förstå hur våra resurser används. Varifrån kommer vattnet och vart tar det vägen när vi spolar ner det? Vart tar soporna vägen? Var kommer elen och värmen ifrån och hur påverkar våra levnadsvanor klimatet och naturen omkring oss?

Eskilstuna Energi och Miljö och Parken Zoo

Dagarna börjar på Eskilstuna Energi och Miljös anläggningar och avslutas på Parken Zoo, där barnen får börja med att äta en klimatsmart lunch och lära sig mer om hur matproduktionen påverkar miljön. Därefter blir det en vandring i djurparken för att öka förståelsen för vad djuren och naturen behöver för att överleva.

–Vi visar dem hur allt hänger ihop och vad de själva med enkla medel kan bidra med och hoppas att vi på så sätt kan öka deras positiva framtidstro, säger Cecilia Bäck, pressansvarig på Eskilstuna Energi och Miljö. Det har visat sig att många barn och ungdomar känner en oro över framtiden och hur klimatet kan påverka jordens förutsättningar. Genom att låta barnen på ett lite roligare sätt komma ut och se dessa delar av verkligheten kan deras nyfikenhet och engagemang öka, säger Cecilia. Ett år har redan gått sedan vi drog igång och över 3 000 elever i Eskilstuna kommun vet nu mer om sophantering, värmeverket, vattenrening och våra djur och vår natur.

Fortsätter i höst
– Vi är otroligt stolta över det här konceptet och hoppas det får leva kvar länge, då det är viktigt för våra barn. Bokningarna börjar bli fulla för höst- och vårterminen men än finns det platser kvar. Vi vill beröra eleverna i hjärtat och ge dem en positiv framtidstro med känsla av att de kan vara med och påverka en hållbar utveckling, avslutar hon.

Är du lärare i Eskilstuna kommun till årskurs 2, 4 eller 6 och ännu inte besökt Eco Friends så är du välkommen att boka här:

ecofriends.se

Vid frågor är ni välkomna att kontakta:

Cecilia Bäck, pressansvarig på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö
Mobil: 073-950 41 48 E-post: Cecilia.back@esem.se

Louise Nilsberth, APL-ansvarig på Parken Zoo, Telefon 016-10 01 39