Ny pantmaskin på ReTuna gör det lättare att storpanta

Den 9 april invigdes en helt ny pantmaskin för burkar och flaskor på ReTuna Återbruksgalleria. Det är Pantamera som testar en pantautomat som är framtagen för att göra det lättare att även panta större mängder aluminiumburkar och PET-flaskor.

Sverige är bäst i världen på att panta aluminiumburkar, totalt 1,6 miljarder burkar och flaskor. I Eskilstuna pantades det förra året 17 053 690 burkar och PET-flaskor, det motsvarar 169 burkar per person och år. Och det sparar lika mycket energi som exempelvis 15 duschar.

Snabbare och mindre kladdigt att panta
I de pantmaskiner som idag finns i dagligvaruhandeln lämnar man en flaska i taget och får sedan ett kvitto som man kan lösa in, använda i butiken allternativt lämna pengar till välgörande ändamål.

Pantamera Express, som den nya automaten kallas, ger nu möjlighet att hälla säckvis med aluminiumburkar och PET-flaskor i pantmaskinen.
– Det här är förstås en rationell lösning som går snabbt och smidigt, säger Mattias Hellström, utredningsingenjör inom Återvinning vid Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö. Det är givetvis bra för både oss och för Pantamera att placera den vid ReTuna, dit allt fler av invånarna åker och slänger sitt avfall.

Sparar 95 % energi
Att utvinna aluminium kräver enorma mängder energi. Sedan man började utvinna aluminium 1886 är 75 % fortfarande i bruk.
– Återvunna aluminiumburkar sparar 95 % av den energiförbrukning som behövs för att nytillverka burkarna, förklarar Mattias Hellström. Och likaså är det betydligt mer miljövänligt att återvinna PET-flaskor än att tillverka nya. Det är därför det är så viktigt att lämna in sin burkar och flaskor. Det ger ju dessutom pengar i retur, avslutar han.