Eskilstuna kan bli årets klimatstad

Eskilstuna är för tredje året i rad nominerad till årets klimatstad i WWFs stadsutmaning Earth Hour City Challenge. Eskilstuna tävlar mot Umeå och Lund och den 31 maj utses vinnaren.

Eskilstuna, Lund och Umeå har utsetts till finalister bland sexton städer i Sverige och går vidare i WWFs stadsutmaning Earth Hour City Challenge 2016. Den 31 maj utses en av städerna till årets svenska klimatstad. Vinnaren utses av en internationell jury och går direkt vidare och tävlar om en plats som årets klimatstad i världen.

- Det är tredje året nu som vi är nominerade och vi hoppas såklart att vi i år kan ta hem priset som årets klimatstad. Eskilstuna kommun är nominerade av flera orsaker. Vi ska vara klimatneutrala år 2020 och satsar på sol- och vindel och hållbara transporter genom elbussar och utbyggnad av cykelvägar. Förra året startade vi även Sveriges första återbruksgalleria, ReTuna, säger Kristina Birath, miljö- och samhällsbyggnadsdirektör.

Totalt går 41 städer från 18 länder vidare till en internationell final. Förra året var det Göteborg som tog hem den svenska finalplatsen och Seoul, Sydkorea vann i den internationella finalen. Det är de mest klimatsmarta städerna i världen som tävlar i stadsutmaningen och många satsar på solenergiproduktion och klimatsmart kollektivtrafik. Den internationella vinnaren presenteras på en prisceremoni i Quito, Ecuador i oktober.

#WeLoveEskilstuna

I och med stadsutmaningen är Eskilstuna även med i den globala kampanjen We Love Cities som syftar till att uppmärksamma klimatfrågan och hållbara städer världen över. Mellan den 26 april- 19 juni pågår kampanjen under hashtag #weloveeskilstuna. På Facebook, Instagram och webben kan Eskilstunaborna rösta, påverka och tycka till om kommunens miljö- och klimatinsatser. Under taggen kommer kommunen att samla statistik, berättelser och bilder kopplat till miljö- och klimatarbetet. Var med i kampanjen genom att rösta på Eskilstuna på kampanjen webbplats http://www.welovecities.org/city/eskilstuna och lägg upp bilder och filmer under hashtag #weloveeskilstuna.

Följ kampanjen på:
Facebook: www.facebook.com/eskilstunakommun
Instagram: @etunakommun
Webbplats: http://www.welovecities.org/city/eskilstuna

Stadsutmaningen Earth Hour City Challenge startades av WWF i Sverige 2010 och har sedan växt till en global utmaning. Idén är att sprida lösningar för hållbar stadsutveckling.