Den 23 januari firas Elens dag

Den 23 januari 2016 firas Elens Dag för tredje året. Det är branschföreningen Svensk Energi som utsett Elens Dag som en möjlighet att visa på elens nytta och nöje och vad el tillför i vår vardag och samhället i stort.

 I år firas Elens Dag i ljusets tecken. Under den mörkaste månaden kan vi ladda Sverige med mer ljus när det behövs som mest. Vi behöver ljus för att må bra och genom att sprida ljus kan vi ladda upp oss inför det kommande året.

I Sverige använder varje person i genomsnitt 14 000 kWh per år. Det gör att vi placerar oss på sjätte plats i hela världen. Samtidigt som vi i Sverige använder mycket el så är vår elproduktion väldigt koldioxidsnål. Enligt Svensk Energi bara 95 %.

Vi blir allt duktigare på effektiv elanvändning
- Att vi använder fler elprylar behöver inte betyda att vi förbrukar mer el. Med ledbelysning och klok användning av el kan vi minska förbrukningen av kWh samtidigt som vi drar nytta och glädje av det elen ger oss. Om elen kostar en krona per kWh så räcker den effekten till att dammsuga en hel timme, att köra en tvättmaskin på 60 grader eller spela Playstation 4 i ca sju timmar, säger Cecilia Bäck, pressansvarig på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö.

Inför Elens dag den 23 januari har vi på Eskilstuna Energi och Miljö delat ut boken Amanda undrar över el till kommunens förskolebarn.