Barnbok om el delas ut till förskolorna

Inför Elens dag den 23 januari har vi på Eskilstuna Energi och Miljö delat ut boken Amanda undrar över el till kommunens förskolebarn.

Amanda undrar över el är en faktasaga i bilderboksformat för nyfikna 3-6-åringar. Boken handlar om hur elen produceras, hur den reser till våra hem och vad den används till.

Syftet med barnboken är att främja teknikintresset hos barn och tillgodose det behov av läromedel inom teknikområdet som finns inom förskolan i och med Skolverkets naturvetenskaps- och tekniksatsning.
Boken är framtagen av Svensk Energi, som även har tagit intiativet till att fira Elens dag.

Bara i Sverige använder varje person i genomsnitt 14 000 kWh per år. Det gör att vi placerar oss på sjätte plats i hela världen. Samtidigt som vi i Sverige använder mycket el så är vår elproduktion väldigt koldioxidsnål. Enligt Svensk Energi bara 95 %.
- Att vi använder fler elprylar behöver inte betyda att vi förbrukar mer el. Med ledbelysning och klok användning av el kan vi minska förbrukningen av kWh samtidigt som vi drar nytta och glädje av det elen ger oss. Att dela ut den här boken till förskolorna och barnen är ett sätt att öka medvetandet av elanvändningen. Om elen kostar en krona per kWh så räcker den effekten till att dammsuga en hel timme, att köra en tvättmaskin på 60 grader eller spela Playstation 4 i ca sju timmar, säger Cecilia Bäck, pressansvarig på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö.