Miljödiplomering gav flerdubbel vinst

Junior-EM i friidrott i Eskilstuna har blivit vinnare på flera sätt. Sedan förra hösten har ansvariga för evenemanget arbetat tillsammans Eskilstuna Energi och Miljö med miljödiplomering. Denna blev klar i början av sommaren vilket gjorde att evenemanget kunde delta i internationella friidrottsförbundets tävling för evenemang med hållbar utveckling. Junior-EM i Eskilstuna vann första pris både i Europa och internationellt.

Den 16-19 juli avgjordes junior-EM i friidrott på Ekängen i Eskilstuna. Ett evenemang som lockade många tävlingsdeltagare och en stor publik och resulterade i mer än fem svenska idrottsmedaljer. Under natten till torsdagen vann evenemanget det internationella priset "IAAF Sustainable Development Award" och blev därmed utsedd till världens mest hållbara friidrottsevenemang. Priserna på sammanlagt 90 000 kr delades ut i Peking i samband med VM i friidrott.

Junior-EM:s arbete med miljödiplomeringen i Eskilstuna Energi och Miljös regi har följt Svensk Miljöbas standard för evenemang. Miljödiplomeringens fokus var att påverka besökarna och deltagare att göra miljösmarta val. Ekologiska och vegetariska varor lyftes fram och besökare blev informerade om andra transportmöjligheter än bilen. Evenemangsområdet drevs även på förnybar energi.

- Detta är verkligen fantastiskt roligt, säger en glad Susanna Thörn, hållbarhetsutvecklare på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö. Det stärker vårt arbete med miljödiplomering. Jag har stöttat arbetet med att miljödiplomera Junior-EM. Och i just detta fall har miljöfrågor kommunicerats på ett bra och effektivt sätt. Utställarna var informerade om att eventet var miljödiplomerat och hade bra kontroll på de instruktioner som var uppsatta. Evenemanget hade även gratis bussresor till Ekängen vilket var mycket bra ut miljösynpunkt, fortsätter Susanna.

"IAAF Sustainable Development Award" har tagits fram av IAAFs kommission för hållbar utveckling och delas ut vartannat år till aktiviteter, initiativ eller projekt som står för enastående insatser inom området hållbar utveckling.

- Dessa priser visar att vi och Sverige ligger i framkant med hållbar utveckling. Vi ser ett växande intresse och efterfrågan på vår hjälp med miljödiplomering har ökat mer och mer, fortsätter Susanna.