Eskilstuna vann pris för ReTuna Återbruksgalleria

Återvinningsbranschen växer snabbt och gör stor nytta genom att i hög grad bidra till miljöförbättringar. Nu har Eskilstuna återigen vunnit pris inom detta område, denna gång för ReTuna Återbruksgalleria, som årets förebyggare. Det är tävlingen Swedish Recycling Awards som stiftats av miljötidskriften Recycling & Miljöteknik som delade ut priset under Återvinningsgalan i Göteborg under onsdagskvällen.

Avfalls- och återvinningsbranschen är en av de snabbast växande marknaderna i Sverige och Europa. Det är också den bransch som i hög grad står under förändring därför att vi i allt större utsträckning kan sortera och ta tillvara på det vi tidigare kallade sopor.

Gamla saker får nytt liv

Idag återanvänds hela 80 % av hushållsavfall och skräp och kan numera bli till nya saker. Exempelvis kan bildäck bli möbler, tomflaskor bli glasskålar och petflaskor bli kläder. På ReTuna Återbuksgalleria kan man både slänga och lämna in gamla prylar och samtidigt köpa nyskapade saker. I de olika butikerna finns allt ifrån second hand-kläder, leksaker, verktyg, cyklar till möbler och inredningssaker.

Eskilstuna går i bräschen

Eskilstuna utsågs redan 2011 till Sveriges Återvinningskommun och ligger sedan tidigare långt framme genom den så kallade färgsorteringen av hushållsavfall. När nu också ReTuna Återbuksgalleria uppmärksammats som Årets förebyggare var det en strålande glad Centrumledare för ReTuna, Anna Bergström, som var med och tog emot priset.

– Vi är självklart jätteglada för utmärkelsen. Och jag är stolt över att få jobba på Eskilstuna Energi och Miljö, som verkligen går i bräschen när det gäller återvinningsfrågor. Detta är ett stort erkännande för att det vi gör är rätt. Nu har vi bevisat det en gång till, skrattar hon och ser belåten ut.

Motiverar till fler miljöinsatser

Juryns motivering till priset är: Årets Förebyggare har tagit det här med återanvändning och förebyggande av avfall ett steg längre än vad vi tidigare sett. Man har skapat en unik plats där förbrukade saker kan ges nytt liv. Ett innovativt, modigt och miljöriktigt initiativ där hållbar konsumtion blir verklighet.

– Det här känns inte bara väldigt bra, det motiverar oss också till ett fortsatt hållbart arbete inom återvinningsbranschen, säger Vesa Hiltula, chef för Återvinning vid Eskilstuna Energi och Miljö.

 

För mer information kontakta:

Anna Bergström, Centrumledare ReTuna, Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö AB

Tel: 070-089 38 93