4 personer jobbade med stormen Helgas framfart i helgen

När SMHI under torsdagen gick ut med en klass 2-varning på stormen Helga som skulle dra in över landet under fredagen, valde vi på Eskilstuna Energi och Miljö att höja beredskapen.

När SMHI under torsdagen gick ut med en klass 2-varning på stormen Helga som skulle dra in över landet under fredagen, valde Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö Elnät att höja beredskapen.

- På torsdagen tog vi beslut om att höja beredskapen på Elnät. Höjd beredskap betyder att fler medarbetare fick beredskapstjänst, utrustning ses över och bilarna tankas upp. Så när stormen drabbade oss på fredag eftermiddag så var vi väl förberedda och stod på tå, säger Lars-Olov Persson, driftchef på Elnät på Eskilstuna Energi och Miljö.

Totalt under helgen var ca 150 hushåll utan ström.

Även fast det verkar lugnt med endast 150 drabbade hushåll så var det full aktivitet ute på fältet. Under fredagen inträffade sammanlagt sju fel på högspänningsnätet och lika många lågspänningsfel. De flesta felen inträffade i Eskilstuna, Svalboviken och Näshulta. På lördagsmorgonen klockan 06 hade alla som arbetade under kvällen och natten avslutat sitt arbete och kommit hem. Man fick bland annat spränga bort två träd under natten. Det är en relativt ny, effektiv och säker metod med sprängklämmor som man nu börjat använda när man behöver flytta på stora träd som fallit mot elledningarna. Arbetet fortsatte på lördagen med ny personal som fått sova på natten.

- Vi har förstående kunder och en kompetent och engagerad personalstyrka som kämpat på i mörker, regn, lera och vattenfyllda diken. Vi klarade oss bra den här gången. Om stormen Helga hade dragit några mil längre norrut så skulle situationen blivit mycket värre, säger Lars-Olov. Det kommer vara mycket efterarbete denna vecka att ta bort lutande träd, fixa reparationer som gjorts provisoriskt och hantera de felanmälningar som fortfarande droppar in.