Inspelning av Bolibompa

Eskilstuna visar upp staden i Bolibompa

Hur fungerar egentligen en stad? Den frågan fick många svar när Johan Anderblad från SVTs barnprogram Bolibompa i höstas tog med sig videokameran och begav sig till Eskilstuna. Han undersökte hur vattnet kommer till kranen och vad som händer med det vi spolar ned i toaletten. Han tog reda på hur man bygger en gata, byter trasiga lampor och städar asfalten. Hur elen kommer till vägguttaget och hur internet och mobiltelefoner fungerar kommer också att visas i programserien "Staden" i SVTs Bolibompa som nu äntligen kommer att sändas. På lördagar klockan 08:55 med start nu på lördag den 1 mars visas programmet.

Eskilstuna kommer att vara med i nio av tolv avsnitt: 1 mars (bussar), 8 mars (vattnet), 15 mars (hissar och rulltrappor), 22 mars (städning), 5 april (elektricitet), 12 april (trafik), 26 april (gator), 3 maj (mobil och bredband) samt 10 maj (avlopp). Johan Anderblad är sitt eget enmans-team, som både filmar och klipper programmen själv.

– Jag gillar att vara på plats där det händer och allt blir så mycket smidigare när man är själv. Det finns så mycket som vi delar på i en stad. Jag ville undersöka hur det fungerar och vem som egentligen sköter alltihop. Videokameran har varit på dygnet runt, säger Johan Anderblad. Jag kontaktade Eskilstuna Energi och Miljö i höstas och de ville mer än gärna ställa upp och bidra med sin erfarenhet och låta mig få filma där, fortsätter Johan.

Genom att visa hur en stad fungerar och sköts, så vill programserien uppmuntra till att vi hjälps åt och tar hand om vår stadsmiljö.

– Staden med alla dess torg och parker är en mötesplats som vi ska vara rädda om, menar Johan.