Till sidans huvudinnehåll
Nödutrustning

Är du beredd?

Det har stormat en del i Sverige de senaste åren. Gudrun, Sven, Ivar och nu senast Alfrida har ruskat om oss ordentligt. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, arbetar med information om hur du själv behöver vara rustad. Ta del av tipsen nedan!

Klimatförändringarna kan dessvärre leda till mer skyfall och översvämningar. Vad som än händer är det bra att vara förberedd och rustad. Skapa gärna själv en ”överlevnadsbox” med basutrustning. MSB rekommenderar:

  • Vatten. Rena vattendunkar, som bara används till vatten. Skynda dig att fylla dem med vatten om strömmen går eller använd dem till att hämta vatten vid vattentankar när det är en vattenläcka. Vid längre elavavbrott slutar vattenpumparna att fungera.
  • Värme och ljus. Stearinljus, värmeljus, tändstickor och ficklampa ger dig värme och ljus. Filtar av ull ger god värme och är inte, till skillnad mot många fleecepläder, särskilt brandfarliga.
  • En batteridriven radio. Och ett litet lager med batterier. Sveriges Radio P4 lämnar information om det aktuella och lokala läget i landet. 
  • Mat. Ha ett matförråd med konservburkar eller ”torrfoder”, så klarar du dig ett tag. Med ett spritkök, exempelvis Trangiakök, som man har när man tältar, kan du värma maten.
Felsökningsschema i rutformat för strömavbrott hemma

Felsök själv vid strömavbrott hemma

Det kan finnas flera orsaker till att du har mörkt hemma. Börja med att felsöka i ditt eget hem!

Fotogenlampor

Är du förberedd för långvarigt avbrott?

Strömavbrott är sällan långvariga men se till att vara förberedd så att du kan klara dig i 72 timmar.