Bli en elnätshjälte, du också!

Kapacitetsfrågan kan kännas både svår att begripa – och att göra något åt. Men faktum är att vi alla behöver samarbeta för att vårt elnät ska må bra och leverera det vi behöver. Marknadsingenjör Dan Jisei tipsar om hur du kan hjälpa till.

  1. Läs på! Kapacitetsbrist är en relativt okänd och ny samhällsfråga. För att komma till rätta med problematiken krävs flera olika lösningar. En av pusselbitarna är att vi alla blir medvetna om hur elnätet funkar.

  2. Ändra användningsmönster - försök att sprida ut din elanvändning. Det betyder helt enkelt att du inte lagar mat på spisen, bakar, kör tvättmaskin samt torktumlare, laddar elbilen och badar bastu samtidigt – utan sprider ut aktiviteterna. Genom att följa teknikutvecklingen kan du hitta rätt redskap som hjälper dig att förbättra ditt användningsmönster.

  3. Har du solceller hemma? Fundera gärna vidare på om du kan lagra energin i egna batterier. Det är ett sätt att avlasta elnätet. 

  4. Funderar du på att skaffa elbil – eller har du redan gjort det? Kolla om det går att använda bilen som batteri i ditt hem. Ladda din bil när belastningen i elnätet är lågt, det vill säga kl 22-06.

  5. Fjärrvärme är toppen som uppvärmningskälla för din villa. Fjärrvärmen har låg miljöpåverkan, är lokalproducerad samt bekymmersfri för dig. Dessutom belastar den inte elnätet. Värmepump är ett annat bra uppvärmningsalternativ. Du som har en värmepump hemma, lägg lite tid på att justera den till rätt nivå.

Alla på en gång – knöligt både bland människor och i elnätet

Växande befolkning, elektrifierade fordon, uppkopplade städer och elintensiva industrier. I framtiden kommer vi att använda mer el än idag, hur ska vi tillmötesgå framtidens behov?

""

Så fungerar din elmätare

Din elmätare håller koll på hur mycket el du använder.