Variation och möjlighet med rörligt elpris

Med ett rörligt elpris får du ett varierat pris som styrs av marknaden och baseras på elbörsens spotpriser. Det gör att din elkostnad kan variera från månad till månad. Men något som du alltid kan räkna med är att din el är fossilfri under hela din avtalsperiod.

Hur fungerar rörligt elpris?

Elpriset fastställs varje timme på elbörsen Nordpool, så kallat spotpris. När du tecknar ett elavtal med rörligt elpris får du ett pris som baseras på månadens alla spotpriser vilket gör att din elkostnad varierar månad till månad. Priset som visas på din faktura visar elpriset för den månad som passerat. Vill du följa priset själv kan du göra det på nordpoolspot.com. Om du funderar på vad det rörliga elpriset baseras hittar du den informationen här i våra Frågor och svar.

Rörligt elavtal för dig som vill ha ett marknadsaktuellt elpris

Du kan välja att teckna rörligt elpris hos oss i 1 eller 2 år eller helt utan bindningstid. När du väljer ett elavtal med rörligt pris tillkommer en månadsavgift, avgifter till Svenska kraftnät och rörlig elcertifikatsavgift. Här hittar du våra aktuella elpriser och fasta avgifter.

Fördelen med rörligt elpris

Det finns flera fördelar med att välja ett elavtal med rörligt elpris. På en årsbasis ger det oftast en lägre totalkostnad och är på så sätt ett mer prisvärt alternativ. Rörliga elavtal brukar generellt sett inte heller ha någon bindningstid, vilket ger en ökad frihet för kunden. Dessutom är det ett prisvärt alternativ om din elförbrukning inte är så hög, eftersom elprisets svängningar inte ger så stora förändringar i priset.

För vem passar rörligt elavtal bäst?

Vilken avtalsform som passar dig bäst beror på flera olika faktorer. Det rörliga elpriset kan till exempel svänga både fort och kraftigt, vilket gör att ditt elpris kan bli billigt eller dyrt beroende på vad som händer på elbörsen. Du behöver också tänka på vilket hushåll du ska teckna ett elavtal till, då lägenhetvilla och sommarhus varierar mycket i elförbrukning. Vi brukar säga att ett avtal med rörligt elpris passar dig som bor i lägenhet och har en relativt låg energiförbrukning. Fast elprisavtal passar dig som exempelvis bor i villa eller radhus, där elförbrukningen i regel är högre.

Hos oss får du alltid fossilfri el

Vi tycker att det är en självklarhet att elen ska vara producerad av fossilfria energikällor, det vill säga sol-, vind-, vatten- och kärnkraft. Därför kan du alltid räkna med att du får fossilfri el hos oss, oavsett vilket elavtal du väljer. Om du vill ha ett extra schysst elavtal kan du dessutom välja till Bra Miljöval till ditt elavtal.

Cirkeln nedan visar den totala elmixen för alla elkunder hos oss under 2019, samma information får du på din elfaktura. Om du gjort ett miljöval eller valt Eskilstuna-el har du 100 procent el från förnybara energikällor.

ursprungsmärkning-webb-eem-2019.JPG