Till sidans huvudinnehåll
pizza med grönkål

Trött på julmat? Tre tips på vad du kan laga till av resterna

Kylen full med rester efter julbordet men trött på den klassiska julmaten nu? Låt inte resterna gå till spillo, det finns många sätt att tillaga något nytt med julmaten som bra bas. Här kommer tre tips!

Fredagstacos och rest-fest

Julskinkan? Den blir fin som pulled pork till nästa fredagstacos. Skrapa bort griljeringen och låt skinkan koka långsamt i en barbecuesås tills det är så mört att det faller sönder. 

Även revbensspjäll gör sig fin i en tortilla tillsammans med rödkålssalladen, den syrade rödlöken och en näve riven gräddost. Toppa med mer klassiska taco-tillbehör för att sudda bort julkänslan. 

Testa även att göra en quesadilla med ost, skinka och grönkål. Lägg innehållet mellan två torillabröd och stek tills osten smält. 

Allt passar på en pizza

Säg något som man inte kan läggas på en pizza. Köp färdig pizzadeg för att göra det enkelt, eller gör din egen deg om du har lust. Toppa med den överblivna grönkålen och brysselkålen och toppa med ädelost och valnötter.

Pasta pesto i ny tappning

Gör en egen variant av pesto genom att mixa julnötterna med grönkål, ost, olivolja och vitlök. Blanda peston med nykokt pasta och toppa med lax. Både varmrökt och kallrökt lax passar fint med pasta. 

Annan julmat som passar med pasta är stekt brysselkål och ädelost. Eller gör en klassiker och värm upp köttbullarna i en tomatsås. Ansjovis kvar från när du lagade jansson? De går också i. Middagen är serverad!

Visste du att..

  • varje svensk ger upphov till nästan 100 kg matavfall per år, främst grönsaks- och fruktrester. En personbil kan köra nästan 2 km på en soppåse rötat matavfall (1 kg).
  • för varje kilo matavfall som rötas till biogas undviks 0,3 kg koldioxidutsläpp, eftersom biogasen kan ersätta fossila bränslen.
  • om man lägger ihop 3 000 personers matavfall under ett år räcker det för att driva en buss eller fem sopbilar under ett helt år.
Så sorterar du julen

Så sorterar du julen

Dags att ta hand om resterna efter julfirandet? Här är allt du behöver veta.

Dukat matbord

Fem tips på hur du minimerar ditt matsvinn

För att göra vardagen enkel för dig av vi samlat några tips på hur du kan minska ditt matsvinn och samtidigt spara pengar.

Person knyter ihop en grön påse

Så tar vi hand om matavfall

Sedan 2006 har vi i Eskilstuna sorterat ut vårt matavfall. Såhär har det fungerar genom åren!

En rosa diskborste

Skillnaden på plast och plast

Hur kommer det sig att plastförpackningar sorteras och går till återvinning, men att diskborsten går till förbränning? Det finns en förklaring.