Till sidans huvudinnehåll
54/201 (visa lista)

Kokningsrekommendation hävs utom i Valhalla

Nu hävs kokningsrekommendationen i samtliga områden utom i Valhalla där ett nytt provsvar fortfarande inväntas innan rekommendationen att koka vattnet kan hävas.

Uppdatering 2022-11-01 kl. 15.05

Inga påvisade koliforma bakterier finns i de provsvar som har kommit in idag för de områden där kokningsrekommendationen har gällt. Det innebär att man inte längre behöver koka vattnet i de områden som omfattats av kokningsrekommendationen, undantaget Valhalla där ett andra provsvar inväntas under morgondagen.

Dagens provsvar visar inga koliforma bakterier i Valhalla, men kokningsrekommendationen kvarstår där eftersom det krävs två godkända provsvar innan kokningsrekommendationen kan hävas.

Klorering kan påverka smak och lukt 
Bland åtgärderna som vi nu genomför ingår ökade nivåer av klorering från vattenverket, samt punktklorering. Det handlar om låga nivåer, men det kan påverka smak och lukt på vattnet. 

Instruktion för vattenkokning
Vi rekommenderar att koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning. Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas. Häll upp det kokta dricksvattnet i en väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare – gärna i kylskåpet.

På Livsmedelsverkets hemsida finns mer information om vilket vatten som du måste koka och till vad det är okej att använda okokt vatten.

Vid frågor kontakta vår kundservice på kundservice@eem.se eller 016-10 60 60.