Till sidans huvudinnehåll

Bli en elnätshjälte, du också!

Kapacitetsfrågan kan kännas både svår att förstå – och att göra något åt. Men faktum är att vi alla behöver samarbeta för att vårt elnät ska må bra och leverera det vi behöver. Här tipsar vi om hur du kan hjälpa till.

  1. Läs på! Kapacitetsbrist är en relativt okänd och ny samhällsfråga. För att komma till rätta med problematiken krävs flera olika lösningar. En av pusselbitarna är att vi alla blir medvetna om hur elnätet funkar.

  2. Ändra användningsmönster - försök att sprida ut din elanvändning. Det betyder helt enkelt att du inte lagar mat på spisen, bakar, kör tvättmaskin samt torktumlare, laddar elbilen och badar bastu samtidigt – utan sprider ut aktiviteterna. Genom att följa teknikutvecklingen kan du hitta rätt redskap som hjälper dig att förbättra ditt användningsmönster.

  3. Har du solceller hemma? Fundera gärna vidare på om du kan lagra energin i egna batterier. Det är ett sätt att avlasta elnätet. 

  4. Funderar du på att skaffa elbil – eller har du redan gjort det? Se till att du har en smart laddare där du kan ställa in när du behöver ha en laddad bil, samt har en effektvakt som håller koll och styr laddningen till när belastningen hemma hos dig är låg.

  5. Fjärrvärme är toppen som uppvärmningskälla för din villa. Fjärrvärmen har låg miljöpåverkan, är lokalproducerad samt bekymmersfri för dig. Dessutom belastar den inte elnätet. Om det inte finns fjärrvärme där du bor, är värmepump ett bra alternativ. Du som har en värmepump hemma, lägg lite tid på att justera den till rätt nivå
Strandade sälar

Trängsel är jobbigt för alla - även för elnätet

Växande befolkning, elektrifierade fordon, uppkopplade städer och elintensiva industrier. I framtiden kommer vi att använda mer el än idag. För att klara leveransen måste elnäten byggas ut och uppdateras. Men det krävs även beteendeförändringar – både hos företag och privatpersoner.

Frågetecken lysande glödlampa

Frågor och svar om kapacitetsbrist

Vad är kapacitetsbrist och hur uppstår det? Här får du svar på frågor om kapacitetsfrågan i samhället!

FAKTA: Skillnaden mellan effekt och energi

Effekt är ett mått på styrkan i ett system. Om en bil inte orkar köra upp för en backe är motorn för svag. Den ger inte tillräcklig effekt. När våra elproduktionsanläggningar inte kan producera tillräckligt mycket effekt för att täcka konsumenternas behov uppstår effektbrist. Effekt anges i enheten watt (W).

Energin kan liknas vid systemets uthållighet. Om bensinen inte räcker fram till nästa bensinstation stannar bilen, den behöver mer energi. Energi anges, när det handlar om el, i enheten wattimme (Wh). Oftast mäter man energi i enheten kilowattimmar (kWh), som består av 1000 wattimmar. Precis på samma sätt som att 1 kilogram är 1000 gram eller att 1 kilometer består av 1000 meter.

Exempel 1: En hårfön med en effekt på 1000 W som används i en timme använder 1 kWh effekt. (1000 x 1 = 1 kWh eller 1000 Wh)

Exempel 2: En laddare till mobiltelefon med effekten 5 W som används i två timmar använder 0,01 kWh effekt. (5 x 2 = 0,01 kWh eller 10 Wh)