Silhuett av kvinnlig superhjälte

6 tips som gör dig till en smart elanvändare

Kapacitetsfrågan kan kännas både svår att begripa och att göra något åt. Men faktum är att vi alla behöver samarbeta för att vårt elnät ska må bra och leverera det vi behöver.

  1. Läs på! Kapacitetsbrist är en relativt okänd och ny samhällsfråga. För att komma tillrätta med problematiken krävs flera olika lösningar. En av pusselbitarna är att vi alla blir medvetna om hur elnätet fungerar.
  2. Ändra användningsmönster – försök att sprida ut din elanvändning. Det betyder helt enkelt att du inte lagar mat på spisen, bakar, kör tvättmaskin samt torktumlare, laddar elbilen och badar bastu samtidigt – utan sprider ut aktiviteterna. Genom att följa teknikutvecklingen kan du hitta rätt redskap som hjälper dig att förbättra ditt användningsmönster.
  3. Har du solceller hemma? Fundera gärna vidare på om du kan lagra energin i egna batterier. Det är ett sätt att avlasta elnätet.
  4. Funderar du på att skaffa elbil – eller har du redan gjort det? Se till att du har en smart laddare där du kan ställa in när du behöver ha en laddad bil, samt har en effektvakt som håller koll och styr laddningen till när belastningen hemma hos dig är låg.
  5. Fjärrvärme är toppen som uppvärmningskälla för din villa. Fjärrvärmen har låg miljöpåverkan, är lokalproducerad samt bekymmersfri för dig. Dessutom belastar den inte elnätet. Om det inte finns fjärrvärme där du bor, är värmepump ett bra alternativ. Du som har en värmepump hemma, lägg lite tid på att justera den till rätt nivå.
  6. Har du tvättmaskin och diskmaskin hemma? Har din maskin tidsinställning? Styr bort användningen från de tider då effekttoppar är vanliga, särskilt kl. 17-19.