Rosa påsen

Snart lanserar vi den rosa påsen för textilier

Vissa plagg hänger där i garderoben med ledsna miner och får aldrig komma ut och lufta sig. Klänningen som såg så fin ut på webbshopens bild. Jeansen som var för små redan när du köpte dem. Bebisbyxorna med morotspuréfläckar. Snart får de en andra chans.

Åtta kilo textilier slänger vi i Sverige per person – varje år. I sommar lanserar vi därför ytterligare en färgad påse till färgsorteringen – den rosa påsen för textilier. Då kan du som bor i villa sortera både trasiga och hela textilier direkt i hemmet och lägga det i ditt kärl, precis som med de andra färgsorteringspåsarna. Tanken är att påsen ska göra det smidigare att återvinna exempelvis kläder, lakan och gardiner – och att de där åtta kilona som nu hamnar i hushållsavfallet ska komma till nytta.

Textilierna samlas in i den rosa påsen och skickas sedan vidare till en ny toppmodern sorteringsanläggning. Användbara kläder går till Human Bridge och deras välgörenhetsarbete. De trasiga textilierna sorteras optiskt efter fibertyp och återvinns sedan. Ull kan spinnas om och bli nya produkter, visst textilmaterial kan användas inom industrin som till exempel isolering i bilar eller tvättmaskiner.

Alla återvinningspåsar ska ju knytas ordentligt med dubbelknut, men det är extra viktigt med den rosa. Annars riskerar innehållet att smutsas ned under resan från ditt avfallskärl till färgsorteringsanläggningen. Textilierna som läggs i påsen måste vara torra och någorlunda rena. Exempelvis ska inte oljiga arbetskläder slängas i påsen.

Bor du i lägenhet eller radhus? Självklart har även du möjlighet att lämna textilier till återvinning men då i containrar på våra återvinningscentraler. Där kan även du som villaägare lämna sådana textilier som är för skrymmande för att på plats i den rosa färgsorteringspåsen. Alla textilier går till samma anläggning.

Du kan även lämna dina användbara textilier till ReTuna eller till någon lokal second hand-butik som du vill stötta. Så länge textilierna inte hamnar i det övriga hushållsavfallet är vi glada.

Tack för att du sorterar textilier!

Allt du behöver veta om den nya påsen

Läs mer om den nya färgsorteringspåsen för textilier och hur det fungerar!