En konsthyllning till elnätet – doldisen som gör att samhället fungerar

Grå och lite osynliga har de stått där längs våra trottoarer. Men tack vare elever på Eskilstuna Folkhögskola har några av kabelskåpen (ofta kallade elskåp) i Torshälla förvandlats till konstverk.

Eskilstuna Energi och Miljö äger elnätet i Torshälla - och därmed även kabelskåpen.

- Det känns jättekul att vi har ”lånat ut” kabelskåpen till det här projektet. Vi hoppas förstås också att det blir en liten pusselbit i att synliggöra det annars ganska osynliga elnätet, säger Lars-Olov Persson, Driftchef Elnät på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö.

Elnätet är livsviktigt för vårt samhälle. Avgörande samhällsfunktioner som sjukhus och räddningstjänst skulle inte fungera utan el, men även vardagen blir tuff utan ett säkert elnät. Tänk dig ett hem utan belysning eller möjlighet att ladda mobilen. Ett kök där varken kyl, frys, spis, ugn eller micro fungerar. 

- Vi människor är väldigt elberoende. Kabelskåpen är en del av Sveriges elnät, som i sin tur är en förutsättning för att vårt samhälle ska fungera, säger Lars-Olov Persson.

Nu har elever från Eskilstuna Folkhögskola gjort konstverk av kabelskåpen i Torshälla. Projektet är en del av Torshällas 700-årsfirande.

Därför är kabelskåpen viktiga

Kabelskåpen är en del av elnätet. Inne i skåpen fördelas elen från grova kablar till flera mindre kablar, så att den kan ledas ut till exempelvis villor och andra bostäder. Kabelskåpen fungerar även som kopplingspunkter där det bland annat finns säkringar som skyddar vid fel, exempelvis kortslutningar. I Torshälla finns cirka 350 kabelskåp.