Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Laddar du hemma eller på stan? Här kan du läsa om hur lång tid det tar att ladda en elbil och vad det är som påverkar laddtiden!

Det påverkar laddtiden för elbilen

Det är olika faktorer som påverkar laddtiden för din elbil. Här listar vi några exempel: 

  • Laddar du hemma eller på stan? 
  • Vilken effekt är din laddbox hemma inställd på?
  • Vad har ditt bilbatteri för kapacitet? 

Hur lång tid tar det att ladda en elbil i hemmet?

När du laddar bilen hemma laddar du på ett snabbt och säkert sätt. Tiden det tar att ladda är beroende på vilken effekt laddboxen är inställd på, hur många faser din bil kan ladda med samt bilbatterikapacitet i kWh. Genom att dela batterikapaciteten (kWh) med laddeffekten (kW) får du ut den uppskattade tid som det tar att ladda. 

Kan man ladda en elbil i ett vanligt eluttag?

Vi rekommenderar inte att du laddar din elbil i ett vanligt eluttag. Att ladda i eluttag är endast till för nödladdning. När du laddar en elbil i ett vägguttag drar det lika mycket el som att köra fyra dammsugare i åtta timmar eller att ladda 750 mobiltelefoner samtidigt i åtta timmar, i samma vägguttag.

Detta överbelastar vägguttaget och ditt elsystem i hemmet, vilket kan leda till att proppen går eller att vägguttaget blir överhettad. I värsta fall kan det leda till brand. 

När du köper laddbox genom oss ingår dynamisk lastbalansering, så att du tryggt och säkert kan ladda elbilen hemma. Glöm inte att du kan nyttja Grönt rotavdrag när du köper och installerar laddbox. 

Hur lång tid tar det att ladda elbilen på stan?

När du laddar din elbil på stan laddar du via laddstolpar. Det tar olika lång tid att ladda bilen beroende på om du laddar med en normalladdare eller snabbladdare. Här förklarar vi skillnaden!

Snabbladdare - För korta stopp 

När du inte har tid att stanna en längre stund vid ett laddstopp är det smartast att använda en snabbladdare. Med en sådan laddar du bilen från 0 - 80 % på ungefär 30 minuter.

Normalladdare - När du har längre tid på dig

Om du planerar ett längre stopp kan du välja att ladda bilen med en normalladdare/semi-snabbladdare. För att ladda med en normalladdare behöver du oftast din egen laddkabel. Hur snabbt du laddar i en normalladdare bestäms av din bil. Ju större laddkraft den har, desto snabbare laddas den.