Frågor och svar om kokningsrekommendation
-
Varför ska jag koka mitt vatten?
Kontroller visar att vattnet på vissa provtagningspunkter inom kartans markerade områden inte uppfyller föreskrivna kvalitetskrav. Orsaken till störningen utreds just nu och provtagningar genomförs löpande.
-
Vem behöver koka sitt vatten?
Vi rekommenderar samtliga hushåll inom de markerade områdena på kartan att koka sitt vatten innan förtäring och matlagning.
-
Jag bor på gränsen till området på kartbilden, ska jag koka mitt vatten?
Utifrån den karta vi lagt upp på hemsidan och Facebook ber vi alla inom området att koka vattnet. Bor du nära den gränsen, eller om gränsen passerar ditt område, ber vi dig att koka vattnet för att vara på den säkra sidan.
Så snart läget ändras kommer vi att gå ut med ny information på eem.se/kokavatten.
-
Hur gör jag för att koka vattnet?
Vattnet ska kokas upp i en kastrull eller vattenkokare så att tydliga bubblor syns, då har vattnet uppnått rätt temperatur (100 °C) för att det med säkerhet ska bli tjänligt.
-
Vilken typ av bakterier har påträffats i vattnet?
Det är koliforma bakterier som hittats i vattnet. Koliforma bakterier förekommer naturligt i jord. Det är exempelvis väldigt vanligt att dessa bakterier förekommer i vattnet från egna brunnar. Vi har vid varje testtillfälle testat för E. coli men har inte hittat några spår av detta eller andra magbakterier i vattnet. Vilket påvisar att det inte är avloppsvatten som kommit in i dricksvattennätet.
-
Hur hög är halten av koliforma bakterier?
Utifrån livsmedelsverkets föreskrifter för dricksvatten gällande kommunala ledningsnät ligger gränsvärdet på 10/100 ml i dricksvattenprov.
-
Hur länge har bakterierna funnits i vattnet?
Vi utför ständigt online-mätningar, till exempel grumlighet och ph-värde på vattnet. Dessutom utför vi regelbundna mikrobiologiska undersökningar och flera andra kemiska undersökningar.
Vi utgår från specificerade kriterier och larmgränser, så skulle det vara några avvikelser kan vi agera direkt. Vi agerar således direkt på resultat.
-
Hur har bakterier kommit in i vattnet?
Det går inte att i efterhand att helt säkerställa exakt plats där bakterier kan ha kommit in i ledningssystemet.
När vi upptäcker ett avvikande provresultat går vi alltid tillbaka och granskar genomförda driftarbeten, störningar och provtagningar. Det arbetet har vi påbörjat.
-
Vad gör ni för åtgärder för att få vattnet tjänligt?
Vi har påbörjat åtgärder, ex. spolning för att säkerställa vattenkvaliteten. När vi utför spolning så kan vattnet bli grumligt. Vi har också ökat kloreringen av vattnet för att få bort bakterierna.
-
Varför tillsätter ni klor i vattnet?
Klor tillsätts alltid i en liten mängd direkt i vattenverket. Det vi gör nu är att förstärka kloreringen i dricksvattnet för att öka möjligheten att få bort bakterierna. Detta kan göra att man kan känna klorlukt från vattnet och det kan också få en annan smak. Den klorhalt vi tillsätter ligger under Livsmedelsverkets tillåtna gränser. Koka dricksvattnet enligt rekommendation, därefter kan det användas som vanligt.
-
Hur länge dröjer det innan vattnet är återställt?
I dagsläget kan vi inte svara på hur länge kokningsrekommendationen kommer gälla.
Vi är självklart måna om att vattenkvaliteten är återställd innan vi häver kokningsrekommendationen. Kommunalt dricksvatten är ett livsmedel som omfattas av Livsmedelsverket föreskrifter (SLVFS 2001:30) om dricksvatten. Säkerheten har högsta prioritet och innan kokningsrekommendationen hävs måste kvalitetskriterier vara uppfyllda.
-
Kommer ni att placera ut vattentankar?
Just nu prioriterar vi känsliga verksamheter såsom förskolor och äldreomsorg.
-
Vad gör jag om jag redan druckit vattnet utan att koka det först?
Om du har några sjukdomssymptom eller känner dig orolig, ber vi dig kontakta 1177 eller en läkare.
-
Kan jag tvätta sår med vattnet?
Vattnet ska kokas innan det används för sårtvätt.
-
Kan jag duscha, tvätta, diska, städa och spola på toaletten?
Ja, men se till att små barn inte sväljer vatten när de duschar. Undvik att bada.
Diska i diskmaskin på högsta temperatur och med torkprogram. Om du handdiskar, låt disken torka innan den används
-
Kan jag borsta tänderna i vattnet?
Vi rekommenderar att du kokar vattnet till tandborstning.
-
Kan jag dricka kaffe ur kaffemaskin/kaffekokare?
Oftast inte, vattnet som ska drickas ska kokas upp till 100 °C för att det med säkerhet ska bli tjänligt och de allra flesta kaffemaskiner uppnår inte den temperaturen.
-
Kan mitt husdjur dricka vattnet?
Till våra husdjur krävs dricksvatten av lika hög kvalitet som vi människor kräver enligt Jordbruksverket, så koka vattnet till ditt husdjur.
-
Hur ska jag göra när jag sköljer grönsaker och frukt?
Vi rekommenderar att du sköljer grönsaker som inte ska kokas med kokat vatten.
Skölj även frukt med kokat vatten.
-
Finns det information om kokningsrekommendation på andra språk?
All information på vår hemsida går att översätta via eem.se/translate.
På eem.se/kokavatten finns faktablad om kokningsrekommendationen på åtta olika språk.
-
Hur håller jag mig uppdaterad?
Information läggs ut på vår hemsida eem.se/kokavatten där vi uppdaterar löpande.
Om du har frågor, kontakta oss gärna på telefonnummer 016-10 60 60 eller kundservice@eem.se. Vi finns även på Messenger vardagar 8-16. -
Jag har fått SMS men bor inte i det drabbade området, hur kommer det sig?
Vi har valt att skicka ut SMS brett för att nå ut till så många som möjligt så snabbt det gick efter förutsättningarna.
Även om du inte bor i det påverkade området så kanske du rör dig där via till exempel ditt jobb eller besöker någon bekant och då är informationen relevant ändå.
-
Jag har inte fått något SMS, hur kommer det sig?
Har du inte fått SMS:et kan det bero på att inte alla registrerade mobiltelefonnummer hann komma med, då vi ville skynda på utskicket. Det kan även bero på att ditt nummer inte finns offentligt registrerat, att du har ett företagsabonnemang eller att du har ett kontantkort. Det kan också bero på tekniska faktorer på vägen fram till din telefon. Vi förstår att SMS:et inte når alla, men det är ett komplement för att snabbt nå ut till så många som möjligt.
-
Varför är vattnet missfärgat?
En av åtgärderna vi just nu genomför är att spola ur vattenledningsnätet. När spolning sker kan det komma missfärgat vatten ur kranen där hemma, det är orsakat av spolningen och inte av bakterier. Prova att spola några minuter för att se om vattnet klarnar.
-
Kan jag få ersättning för inköp av flaskvatten?
Nej, ingen ersättning ges för inköp av vatten. Vår rekommendation är att koka och dricka kranvattnet.
-
Kommer jag att kunna få avdrag på min nästa vattenräkning p g a kokningsrekommendationen?
Enligt praxis dras det inte av på räkningen eftersom vattnet fortfarande går att använda och dricka om man kokar det enligt våra rekommendationer. VA:s ansvar regleras i lag (2006:412) om allmänna Vatten- och avloppstjänster (Vattentjänstlagen).
-
Kan jag få ekonomisk ersättning för att jag kokar mitt dricksvatten?
Vi har stor förståelse och beklagar alla besvär som uppstått i samband med kokningsrekommendationen. Självklart är målet för oss att alltid leverera fullgott vatten. När oförutsedda händelser trots allt inträffar gör vi allt vi kan för att, så snabbt som möjligt, återställa dricksvattenkvaliteten och säkerställa det viktigaste livsmedlet till våra kunder.
En av frågorna som kommit upp är ersättning/avdrag på grund av kokningsrekommendationen. Med anledning av det vill vi tydliggöra att det inte föreligger någon uppenbar skyldighet att lämna någon kompensation. Vårt ansvar regleras i lag (2006:412) om allmänna vatten- och avloppstjänster och alla eventuella ersättningsanspråk kommer att utredas och baseras på om vi har brustit i vårt uppdrag. Varje ersättningsanspråk som skickas till vår kundservice ska innehålla en redogörelse för vad ersättningen begärs för och med vilket belopp.
Varje ersättningsanspråk utreds var för sig. Det är därför inte aktuellt med ett generellt avdrag på kommande VA-räkning, utan alla som kräver ersättning måste enskilt skicka in sina ersättningsanspråk för utredning.
-
Jag har fått det ena SMS:et men inte det andra, hur kommer det sig?
Vid SMS:et som skickades ut den 25/10 använde vi kontaktlistor med mobiltelefonnummer som finns registrerade för våra driftstörningsmeddelanden. Anmäl dig gärna här för att få information via sms.