- När har jag soptömning?
-
Hur sorterar jag förpackningar som är gjorda av flera olika material?
Om det är svårt att separera de olika delarna av förpackning, sortera då efter det material den består mest av.
Med till exempel en mjölkförpackning sorterar du skruvkorken som plast och resterande förpackning som pappersförpackning.
-
Måste jag sortera mina sopor?
Vi har alla en skyldighet att sortera ut förpackningar och tidningar enligt Miljöbalkens avfallsförordning. Det är även obligatoriskt att sortera ut matavfall, enligt Eskilstuna kommuns avfallsplan.
-
Vad är ReTuna återbruksgalleria för något?
ReTuna återbruksgalleria säljer produkter och tjänster som är klimatsmarta och hållbara. Gallerian har butiker som säljer allt från möbler, cyklar, inredning och verktyg till livsmedel och kläder. Här finns dessutom ett café med ekologisk lunch och fika. Läs mer om hur du shoppar klimatsmart på ReTuna återbruksgalleria här.
Om du vill bidra till en hållbarare konsumtion kan du antingen shoppa klimatsmart i vår galleria eller lämna in saker för återbruk som butikerna tar hand om. Det som ligger hemma hos dig och tar upp plats, eller slängs på återvinningscentralen, kan du lämna in för återbruk i inlämningsdepån på Returen. På Returen tas dina saker omhand, görs om, förbättras, förnyas och distribueras ut till affärerna på ReTuna återbruksgalleria som ligger vägg i vägg med ReTuna återvinningscentral och Returen. Vi gör detta för en hållbar framtid, där hållbarhet handlar inte om att hålla tillbaka och leva mindre – utan om att åstadkomma mer med de resurser vi redan har. Läs mer om hur du kan lämna in ditt bråte som kan bli annans skatt här.
-
Var ser jag ändrade sophämtningsdagar?
Vid till exempel jul, nyår, påsk och midsommar gör vi så kallade inkörningar. Det innebär att du kan ha hämtning på annan dag än din ordinare. Ta för vana att kolla upp om du har ändrad hämtdag runt storhelger och röda dagar. Läs mer om ändrade sophämtningsdagar här.
-
Vad innebär det med en renhållningstaxa egentligen?
Renhållningstaxan reglerar kostnaden för hanteringen av hushållens avfall i Eskilstuna kommun och beslutas av kommunfullmäktige. Renhållningstaxan består av en grundavgift och en hämtningsavgift. Grundavgiften är en fast avgift som finansierar b.la. drift och underhåll av kommunens återvinningscentraler, miljö- och utvecklingsarbete, information m.m. Hämtningsavgiften täcker kostnaden för hämtning och behandling av avfall. Nivån på hämtningsavgiften baseras på fastighetsinnehavarens/nyttjanderättshavarens val av abonnemang, behållarstorlek och hämtningsfrekvens. Här kan du läsa den senaste renhållningstaxan för Eskilstuna kommun.
-
Jag renoverar hemma, vad ska jag göra av bygg- och rivningsavfallet?
Om du ska bygga om hemma så blir det ofta massor med rivningsmaterial som följd av renoveringen. Du kan själv ta materialet till någon av våra återvinningscentraler och sortera det på plats efter vilket material det är. Ett alternativ är att beställa en container eller storsäck av oss. Du beställer och vi hämtar. Enklare kan det inte bli.
-
Under vilken period tömmer ni trädgårdskärlen?
Vi börjar säsongen vid månadsskiftet mars-april och har sista tömningen i slutet av november, från vecka 14-47.
-
Vad är grovavfall och vad ska jag göra av det?
Grovavfall är exempelvis möbler, cyklar, barnvagnar, stekpannor och plasthinkar. Det vill säga saker som inte går att sortera hemma eller på återvinningsstationer utan slängs på någon av våra återvinningscentraler. Om du har svårt att ta dig till någon av dessa kan vi hämta ditt grovavfall åt dig och ser till att det tas om hand på rätt sätt. Två gånger per år åker vi runt i kommunen och samlar in grovavfallet. Detta ingår i taxan och kostar därför inget extra. Se här när vi är i ditt område nästa gång, så du kan boka en hämtning.
Du vet väl om att du kan lämna in dina saker till ReTuna Återbruksgalleria? Istället för att saker ligger hemma hos dig och tar upp plats, eller slängs på återvinningscentralen, kan du lämna in dem för återbruk i inlämningsdepån på Returen. Dina saker tas om hand, görs om, förbättras, förnyas och säljs sedan i affärerna på ReTuna återbruksgalleria. Vi gör detta för en hållbar framtid, där hållbarhet handlar inte om att hålla tillbaka och leva mindre – utan om att åstadkomma mer med de resurser vi redan har. Läs mer om ReTuna här.
-
Vad är farligt avfall och hur sorterar jag det?
Ämnen som är giftiga, brandfarliga, frätande, hälsoskadliga eller miljöfarliga räknas som farligt avfall. Rengöringsmedel, sprayflaskor, batterier, lågenergilampor och elektronik är exempel på vanliga produkter i hemmet som ska sorteras som farligt avfall. Här är en utökad lista på farligt avfall.
Farligt avfall får aldrig läggas i hushållssopor eller spolas ner i toaletten eftersom det innehåller ämnen som kan skada människors hälsa och miljö. Du kan lämna in ditt farliga avfall till någon av våra återvinningscentraler, i Miljöboden. Där finns personal som hjälper dig att hantera ditt farliga avfall.
Om du bor i villa kan du be om en Miljöbox på återvinningscentralen som möjliggör att du enkelt kan sortera ditt farliga avfall i hemmet. Läs mer om Miljöboxen här. Om du bor i lägenhet, hör med din fastighetsägare om vad ni har möjlighet att sortera i fastigheten.
Frågor och svar
- Elbilsladdning
- Elhandel
- Elnät
- Fiber
- Fjärrvärme
- Vatten & Avlopp
-
Återvinning
-
Vanliga frågor om återvinning
- När har jag soptömning?
- Hur sorterar jag förpackningar som är gjorda av flera olika material?
- Måste jag sortera?
- Vad är ReTuna återbruksgalleria för något?
- Var ser jag ändrade sophämtningsdagar?
- Vad innebär det med en renhållningstaxa egentligen?
- Jag renoverar hemma, vad ska jag göra av bygg- och rivningsavfallet?
- Under vilken period tömmer ni trädgårdskärlen?
- Vad är grovavfall och vad ska jag göra av det?
- Vad är farligt avfall och hur sorterar jag det?
- Färgsortering
- Textilinsamling
- Vanliga frågor om slamtömning
- Frågor och svar om matavfall
-
Vanliga frågor om återvinning
- Hantering av personuppgifter
- Digital brevlåda
- Fakturaförklaring