Frågor om elbilsladdning
Varför laddar man inte via uttaget till motorvärmaren? Kan flera dela på laddaren? Hur betalar man sin laddning? Kan någon stjäla kabeln för att ladda? Här hittar du de vanligaste frågorna om elbilsladdning.
-
Frågor om elbilsladdning
-
Varför laddar man inte via uttaget för motorvärmare?
Att ladda med bilen med dess medföljande laddare i ett vanligt vägguttag har visat sig vara en säkerhetsrisk. Ofta ligger en gammal och ej dimensionerad installation till grund för detta och flertalet bränder har uppmärksammats runt om i Europa. Om du har funderingar kring detta föreslår vi en kontakt med ditt försäkringsbolag.
-
Vilken anslutning har laddboxen?
Våra Keba P30 laddboxar säljs oftast med ett typ 2 uttag monterat. Det går även att få branschens övriga uttag men idag anses typ 2 vara mest gångbart.
Om du önskar kan laddboxen levereras med en fast kabel. Vill du ha fast kabel bestämmer du själv vilken typ av anslutning du önskar.
-
Hur mycket kostar det att ladda min elbil?
Om du tecknar ett administrationsavtal med vår samarbetspartner, Bee Charging Solutions, kan du i bostadsrättsförening eller fastighetsägare själv styra vilken taxa de boende ska ha för sin förbrukade laddning. Oftast lägger man ett litet påslag för att täcka lite löpande driftkostnader. Andra väljer att bara ha ett nollsummespel. I vissa fall har man valt att lägga in ett förhöjt pris enligt schablon för den uppskattade förbrukningen. Detta blir dock aldrig helt rättvist.
-
Kan någon annan ladda på min plats?
Beroende på hur man väljer att montera laddboxar kan man styra vem som skall ha tillgång eller ej. Om det gäller en fast parkeringsplats som är din, lägger man in en RFID-funktion i ditt administrationsavtal med vår samarbetspartner Bee Charging Solutions. Här registreras att endast den som har just denna parkering får ladda. Detta sköts enkelt med ett speciellt kort eller en så kallad RFID-tag.
-
Vem äger laddboxen och vad händer vid flytt?
Laddboxen ägs i de flesta fall av BRF eller fastighetsägaren. Detta eftersom man vill att anläggningen skall vara intakt om någon flyttar.
Vid flytt förblir parkeringsplatsen i samma utförande om du flyttar. Om någon står i kö för parkering med laddbox är det smidigt att erbjuda den boende platsen. Det är absolut inte kostnadseffektivt att börja flytta laddboxar.
-
Måste vi förstärka upp befintlig el?
Redan från första mötet tar vi med installatören i projektet. På så sätt kan vi tillsammans utreda ert specifika behov kring elbilsladdning. Vi projekterar och planerar vi din anläggning och installatören ger råd kring hur och om ert interna nät behöver förstärkas. Vi väger även eventuella kostnader in kring uppgradering av huvudsäkring.
-
Hur fungerar installationen?
Alla installation ska ske av behörig installatör. Antingen genom din egen installatör som känner din anläggning, eller vår samarbetspartners upphandlade installationsföretag.
Redan från första kontakt tar vi med installatören i diskussionen för att utreda vilka förutsättningar som finns för effektiv laddning hos er. Laddboxen installeras alltid med personskyddsautomat och om önskemål finns även med effektbegränsning mot övriga fastigheten. På så sätt behöver inga huvudsäkringar lösa ur vid hög belastning. Vi erbjuder även lastbalansering om man vill fördela lika effekt mellan flera laddare.
-
Vem kan ladda på min plats?
Beroende på hur du vill styra åtkomsten på din laddare kan du, via en administrationstjänst från vår samarbetspartner Bee Charging Solution, lägga en identifiering via RFID (kort eller tagg). Med denna kan föreningen eller fastighetsägaren styra vem som får ladda på vilken laddare, när man får ladda eller rent av till vilken tariff ska man få ladda. Det går även att tariffstyra till olika tider eller personer.
-
Hur betalar man för sin laddning?
Betalning av laddning sker enklast genom att ansluta den smarta laddstationen till vår samarbetspartners, Bee Charging Solutions, administrationstjänst. Den enskilde kunden eller hyresgästen tecknar ett separat avtal med Bee Charging Solutions.
Föreningen eller fastighetsägaren kan bestämma vilken taxa som skall tas ut och all administration sköts i Bee's databas. Hyresgästen faktureras varje månad för sin förbrukning och var 6:e månad skickas ett underlag från Bee till fastighetsägaren eller föreningen på hur mycket deras laddare förbrukat. En faktura skickas då från fastighetsägaren eller föreningen till Bee för sin förhöjda förbrukning. Enkelt och minimal administration.
-
Vem betalar investeringen i en bostadsrättsförening?
En bra lösning på investeringsfrågan är att alla som vill ha en parkeringsplats med elbilsladdning får en förhöjd hyra på sin ordinarie hyresavi. För att räkna ut den förhöjda hyran kan man göra enligt förslaget nedan:
Investeringen per laddplats/10 år = förhöjd hyra
Exempel 1:
10 års avskrivningstid
19 000 kr per laddplats i investeringskostnad
Uträkning:19 000 kr i investering per laddplats / 120 månader= 158 kr/mån
Exempel 2:
5 års avskrivningstid
19 000 kr per laddplats i investeringskostnad
Uträkning: 19 000 kr i investering per laddplats / 60 månader= 316 kr/ mån
På detta sätt tar inte föreningen själva kostnaden, utan den som önskar laddning betalar för sin laddbox. Rättvisa brukar vara en viktig parameter när man ser på investeringar i t ex bostadsrättsföreningar.
Ett annat sätt är att föreningen eller fastighetsägaren helt enkelt tar hela kostnaden med motivering att det är en värdehöjande åtgärd och ökar attraktionskraften hos dig som förening eller hyresvärd.
-
Kan flera dela på laddaren?
Våra vanligaste laddboxar har ett uttag per box. Vill man ladda flera bilar samtidigt måste man därför ha flera boxar. Det finns dock andra typer av laddare med flera uttag. Dessa är mer avsedda för publik laddning och är mer slagtåliga. Priset är därför ett helt annat.
För att ge alla boxar samma förutsättningar vid samtidig laddning rekommenderar vi att man aktiverar en mjukvarutjänst som vi kallar lastbalansering. Vill man dessutom vara säker på att inte effektuttaget blir för stort kan en lastvakt installeras. Då är du säker på att huvudsäkringar inte behöver lösa ut vid hög belastning. Anläggningen anpassar sig då till vilken effekttillgång som finns att tillgå och fördelar den sedan via lastbalansering. Alla fordon får då lika effekt laddning.
-
Vad är en lastvakt?
En lastvakt känner av hur mycket effekt fastigheten drar och anpassar och optimerar bilens laddning efter det.
-
Varför laddar man inte via uttaget för motorvärmare?
-
Frågor om elbilsladdning
-
Varför är det säkrare att ladda med en laddbox?
Den snabbaste och mest säkra laddningen får du med en laddbox. Att ladda elbilen från vanliga vägguttag kan leda till överhettning då elinstallationer inte klarar belastningen av en så hög strömstyrka någon längre tid och är därför något Elsäkerhetsverket avråder ifrån. En laddbox har inbyggda säkerhetsfunktioner och kommunicerar med bilen så att elen bara är påslagen när bilen är korrekt ansluten, annars bryts den. Den kommunikationen saknas mellan vanligt vägguttag och elbilen.
-
Vad innebär en installation av laddbox?
För att uppfylla de krav som gäller för en säker installation måste en laddbox skyddas av separata säkringar och en egen jordfelsbrytare. I vår standardinstallation sätter vi alltid en så kallad personskyddsbrytare, som är en kombinerad säkring och jordfelsbrytare.
I moderna elcentraler är automatsäkringarna placerade i moduler. Beroende på hur centralen är uppbyggd kan det vara möjligt att sätta personskyddsbrytaren i centralen. Personskyddsbrytaren motsvarar fyra enkla säkringar i bredd.
I elcentraler av äldre modell finns säkringarna istället som så kallade “proppar”.
Finns det inte plats i elcentralen eller är den av äldre modell kan personskyddsbrytaren placeras som en separat enhet intill centralen. Om detta behövs tillkommer det en extra kostnad, enligt Bee's prislista som finns här.
-
Vad innebär en fast installation?
Fast installation innebär att laddboxen installeras direkt i fastighetens elcentral/gruppcentral. Detta får endast göras av en behörig installatör.
Installationen kan aldrig göras på en trefashandske/trefasuttag. -
Behöver jag vara hemma under installationen?
Du behöver vara hemma och ta emot installatören och finnas på plats under hela installationen. Däremot behöver inte någon laddbar bil finnas på plats, då installatören testar din laddbox med hjälp av ett testverktyg.
-
Vad är skillnaden mellan 1-fas och 3-fasinstallation och hur påverkar det laddeffekten?
I ett vanligt hushållsuttag laddar man på 1 fas med 10 Ampere, det vill säga cirka 2,2 kW. Effekten i laddboxen är framförallt beroende av hur laddboxen installeras och hur mycket effekt bilens ombordladdare kan ta emot. Installationen av laddboxen i hemmets elcentral kan ske på 1 eller 3 faser och laddboxen ställs då in för 1-fas respektive 3-fas-laddning med amperestyrka mellan 10 A och 32 A. Vid en installation på 1 fas blir exempelvis den maximala laddeffekten 3,7 kW med 16 A. Vid en installation på 3 faser blir den maximala laddeffekten 11 kW med 16 A och upp till 22 kW med 32 A. I dagsläget kan många laddbara bilar enbart ta emot 3,7 kW. Bee kommer vid samtliga tillfällen där hemmets elcentral tillåter det ändå installera laddboxen på 3 faser och därmed förbereda för framtidens bilar och högre laddhastigheter.
-
Var hittar jag min elcentral?
Huvudcentralen sitter oftast i fasadmätarskåpet på husets utsida. Här sitter din mätare och fastighetens huvudsäkring. Härifrån matas huset med el som fördelas via din undercentral, även kallad gruppcentral, proppskåp eller helt enkelt elcentral. Detta är bostadens elektriska hjärta och finns placerad inomhus.
Personskyddsautomaten till laddboxen kan placeras i såväl huvudcentral som undercentral, så länge den placeras efter fastighetens mätpunkt. Vid installationen av din laddbox kommer du överens med installatören var det är mest lämpligt att utrustningen placeras i just din fastighet. -
Hur snabbt kan jag ladda min bil?
Tiden det tar att ladda är beroende på vilken effekt laddboxen är inställd på, hur många faser din bil kan ladda med samt bilbatterikapacitet i kWh. Genom att dela batterikapaciteten (kWh) med laddeffekten (kW) får du ut den uppskattade tid som det tar att ladda. Vi installerar vår laddbox på 16 A och nedan kan du se exempel på uppskattad tid det kan ta att ladda med olika bilmodeller. I exemplen nedan räknar vi med att ladda batteriet från 0 % till 100 %.Tesla:
3-fas laddning 11 kW
Batterikapacitet 85 kWh
Uppskattad laddtid 7-8 hRenault Zoe:
3-fas laddning 11 kW
Batterikapacitet 22 kWh
Uppskattad laddtid 2 hBMW i3:
3-fas laddning 11 kW
Batterikapacitet 19 kWh
Uppskattad laddtid 1,5-2 hNya Nissan Leaf:
1-fas laddning 3,7 kW
Batterikapacitet 40 kWh
Uppskattad laddtid 10-11 hJaguar iPace:
1-fas laddning 3,7 kW
Batterikapacitet 90 kWh
Uppskattad laddtid 24 hVolkswagen GTE:
1-fas laddning 3,7 kW
Batterikapacitet 9 kWh
Uppskattad laddtid 2,5 hVolkswagen E-Golf:
2-fas laddning 7,4 kW
Batterikapacitet 24 kWh
Uppskattad laddtid 3-3,5 h -
Vad kostar det att ladda bilen?
Normalt drar en elbil cirka 2 kWh per mil. 1 kWh ligger på cirka 1,25 kronor för semisnabb laddning (laddbox hemma).
Jämför med publik semisnabb laddning som ligger på cirka 3 kronor per kWh.
För snabbladdning gäller annan taxa.
Du kan läsa mer om laddpriser och laddabonnemang hos vår samarbetspartner Bee här.
-
Räcker 16 A som huvudsäkring?
För installation av laddbox i villa rekommenderas att du har en huvudsäkring på minst 20 A. Laddboxen installeras på minst 16 A vilket gör att vi rekommenderar minst 20 A på dun huvudsäkring för att det ska finnas utrymme för övrig elanvändning samtidigt som du laddar din bil.
-
Kan jag få min kabel nergrävd?
I standardinstallationen ingår endast kabeldragning ovan mark. Vill du att kabeln ska vara nedgrävd på någon del av kabelns sträckning, måste du själv göra det förberedande arbetet med att gräva ett 60 cm djupt dike och lägga kabelrör. Kabelröret ska ha en diameter på 50 mm och dragtråd ska finnas. Kabelrör med dragtråd är alltid gula och finns att köpa i välsorterade byggvaruhus.
Det kommer att bli en tillkommande kostnad för det jobb installatören behöver utföra med markförlagd kabel, enligt gällande prislista.
-
Hur ser kabeln ut och hur stort är hålet i husväggen?
Kabeln som dras från din elcentral till laddboxen är 10-15 mm i diameter och vit. Den dras längs med fasaden och sätts fast med kabelklammer. Om håltagning i fasaden för genomföring av kabeln behövs blir hålet inte mycket större än diametern på kabeln.
Se bildexempel på hur kabeldragningen kan se ut längs fasad till laddbox här.
-
Kan jag får bidrag för installation av laddbox?
Du kan få bidraget Grön Teknik. Från den 1 januari 2021 införs avdraget som gäller bland annat installation av laddbox hemma.
Det nya gröna avdraget innebär att avdraget görs direkt på fakturan, likt ROT och RUT-avdraget. Du kan få både material- och arbetskostnader avdragna med upp till 50 procent vid installation av laddbox hemma. Avdraget gäller för alla installationer som påbörjas och betalas från och med 1 januari 2021.
-
Varför är det säkrare att ladda med en laddbox?