Att tänka på inför sophämtning

I Eskilstuna har alla villahushåll färgsortering. Det innebär att du sorterar allt ditt hushållsavfall, matavfall, förpackningar, tidningar och textilier i olika färgade påsar och slänger dem alla i ditt gröna sopkärl. Vi hämtar det och ser till att det går till återvinning! Här hittar du tips och råd inför din sophämtningsdag.

Så placerar du din soptunna

För att vi ska kunna göra ett bra jobb kan du hjälpa oss genom att se till att sopbilens arm hindersfritt kommer åt ditt kärl vid sophämtning. 

  • Placera sopkärlet med öppningen utåt senast kl. 06.00 på hämtningsdagen.
  • Låt kärlet stå kvar på platsen tills det blivit tömt. 
  • Klipp och röj från växtlighet runt kärlet.
  • Kärlet måste ha fritt från hinder minst 60 cm runt om och 4,5 m ovanför.
  • Skotta och sanda runt omkring kärlet vintertid.

Din hämtningsdag

Se just din hämtningsdag genom att logga in i Mina Sidor. Inför storhelger och röda dagar kan det vara ändrade hämtningsdagar, kom ihåg att kolla upp om du påverkas inför varje storhelg. Om du vill ha en påminnelse på sms inför varje ändrad hämtning kan du registrera dig på vår sms-tjänst

Olika abonnemang för sophämtning

Du kan välja olika typer av abonnemang, kärlstorlek och hämtningsfrekvens beroende på dina behov. Det vanligaste är att ha ett 190 literskärl och hämtning varannan vecka. Om du har ett fritidshus i kommunen finns det olika alternativ för sophämtning under sommaren. Alternativ och kostnader hittar du i den aktuella renhållningstaxan. 

Sortera allt ditt hushållsavfall

Alla som bor i villa och fritidshus sorterar sitt hushållsavfall med färgsortering. Det innebär att du sorterar matavfall, förpackningar, tidningar, textilier och övrigt hushållsavfall i olika färgade påsar och slänger alla påsar i ditt gröna sopkärl. Med färgsortering blir det riktigt enkelt att sortera, vilket betyder att mer material får chansen att återvinnas. Bra, eller hur?

Behöver du ett trädgårdskärl?

Bor du i någon av Eskilstunas tötorter kan du ha ett trädgårdskärl för att enkelt bli av med löv, kvistar, fallfrukt och annat trädgårdsavfall. Vi tömmer trädgårdskärlet varannan vecka från vecka 14 till vecka 47. Läs mer och beställ trädgårdskärl här. 

Sopbil med sidlastare tömmer ett sopkärl

Ändrade sophämtningsdagar 2023

Här hittar du alla datum för årets ändrade sophämtningsdagar.

Sopkärl med färgsorteringspåsar

Enkla tips för rent sopkärl

Fluglarver och dålig lukt? Det är ett vanligt bekymmer när det kommer till soptunnor. Här ger vi dig tipsen för hur du håller ditt sopkärl rent och fritt från ohyra.

Grön påse slängs i avfallskärl

Byt storlek på ditt sopkärl

Är det läge att byta kärlstorlek? Fyll i formuläret!

Ett brunt trädgårdskärl i en grönskande trädgård

Beställ ett trädgårdskärl

Med ett trädgårdskärl blir du enkelt av med buskar, ris, gräs och löv från din trädgård.

Tack-lapp på soptunna

Så hjälper vi dig på traven med sorteringen

För att förenkla kommunikationen med de kunder som behöver hjälp med att få sorteringen att fungera, har vi utvecklat ett system. Såhär funkar det!

Tack för att du håller klippt och rent runt ditt kärl.